Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Επαναστατική Αγάπη



Η αγάπη είναι η απόλυτη αλχημεία, η ανώτατη μεταστοιχείωση, η ουσιαστική μεταμορφωτική δύναμη. Το μην μπορείς να είσαι ερωτευμένος με τίποτα λιγότερο από ολόκληρο τον κόσμο, απ’ όλα όσα σε περιβάλλουν, αυτό είναι πραγματική αγάπη. Το να μπορείς να ερωτευτείς τα πάντα, ό,τι εμπεριέχει η ίδια η ζωή σου, το ανώτερο και το κατώτερο, το τραγικό και το μαγικό, την πείνα και τον τρόμο, αυτό είναι η αληθινή αγάπη, η άπειρη αγάπη, αυτό που σωστά αποκαλείται αγάπη άνευ όρων. Αν βάζεις όρους  για v’ αγαπήσεις, τότε σίγουρα δεν αγαπάς αληθινά. Η αληθινή αγάπη δεν αναζητά λόγο ή επιβεβαίωση για να υπάρξει.


Όπως είπε ο συγγραφέας και ποιητής Stephen Levine

“Η αληθινή αγάπη δεν έχει αντικείμενο. Πολλοί μιλούν για την αγάπη άνευ όρων προς κάποιον άλλον. Η αγάπη άνευ όρων όμως είναι η εμπειρία της ύπαρξης. Δεν μπορείς να αγαπήσεις ανεπιφύλακτα κάποιον άλλον. Μπορείς μόνον να βρίσκεσαι σε ανεπιφύλακτη αγάπη. Δεν είναι ένα δυαδικό συναίσθημα. Είναι μια αίσθηση ενότητας με όλα όσα υπάρχουν. Η εμπειρία της αληθινής αγάπης προκύπτει μόνον όταν έχουμε παραδώσει την ξεχωριστότητά μας στο σύμπαν. Είναι μια αίσθηση ενότητας. Δεν αγαπάς κάποιον άλλον, γίνεσαι αυτός ο άλλος.”

Να είσαι ερωτευμένος με αυτό τον τρόπο σημαίνει να είσαι ερωτευμένος με την ίδια τη ζωή και με ολόκληρη την πλάση. Είναι μια ανώτερη, πνευματική αγάπη που ξεπερνά όλες τις θρησκείες, όλες τις ιδεολογίες, όλες τις πολιτικές και πηγαίνει πέρα από το καλό και το κακό. Κανένα μεμονωμένο πράγμα δεν μπορεί να την περιέχει απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. Εμπεριέχεται μέσα σε όλα τα πράγματα διαφορετικά γρήγορα ξεφτίζει. Αυτοί τελικά που είναι πραγματικά ερωτευμένοι, είναι ερωτευμένοι με την ίδια την Αγάπη!

Να είσαι αληθινά ερωτευμένος με την ζωή σημαίνει να είσαι ερωτευμένος με την όλες τις πλευρές της ύπαρξης: την ομορφιά και την ασχήμια της, το ιερό και το βέβηλο της, την άνεση και τη δυσφορία της. Όπως μια παλιά αφρικανική παροιμία λέει: «Αυτός που σ’ αγαπάει, σ’ αγαπάει με τη βρωμιά σου»…



Αυτό είναι το είδος της αγάπης που γεννάει τις αληθινές επαναστάσεις στον κόσμο. Δεν είναι μόνο μια υπολογίσιμη επαναστατική δύναμη αλλά και μια ισχυρότατη εξελικτική δύναμη επίσης. Είναι επαναστατική γιατί ακριβώς είναι ανατρεπτική και ασυγκράτητη. Τίποτα δε μπορεί να ανακόψει την  πορεία της. Καταρρίπτει όλα τα κατεστημένα. Σαρώνει στο διάβα της τις σαθρές προκαταλήψεις. Επεκτείνει τα όρια του ανθρώπινου νου. Ισοπεδώνει όλα τα σύνορα.

Αν δεν ήταν επαναστατική και ανατρεπτική δε θα μπορούσε να υπάρξει. Όμως υπάρχει! Μπορεί κανείς να την αντικρύσει σε όσους ερωτεύτηκαν αληθινά τη ζωή και στις καρδιές αυτών που μεταμορφώθηκαν οι ίδιοι σε Αγάπη. Στην καρδιά ενός Χριστού, ενός Βούδα ή ενός απλού καθημερινού ανθρώπου που υπολογίζει το σύνολο περισσότερο από τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτή την επαναστατική αγάπη καμιά εξουσία δεν μπορεί να την αντιπαλέψει. Καμιά δύναμη δε μπορεί να την καταπνίξει. Καμιά ανόητη ανθρώπινη νομοθεσία δε μπορεί να την φυλακίσει. Είναι ελεύθερη από όλα τα όρια και γι’ αυτό θεωρείται αληθινή απειλή από ορισμένες δυνάμεις που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την περιορίσουν. Όπως προείπαμε, ματαιοπονούν γιατί είναι καταδικασμένες, αργά ή γρήγορα, να υποταχθούν στην ορμή και τη δύναμη της επαναστατικής αγάπης. 



 Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...