Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η ακαμψία συντροφεύει τον θάνατο




Ένας άνθρωπος γεννιέται μαλακός κι αδύναμος∙
 
όταν πεθαίνει γίνεται σκληρός και άκαμπτος.
 
Όλα τα πράγματα, ακόμα και το χορτάρι ή τα δέντρα,
 
είναι απαλά και εύκαμπτα στη ζωή,
 
ξερά και εύθραυστα στο θάνατο.

.
.
.
Η ακαμψία επομένως συντροφεύει τον θάνατο∙

Η ευκαμψία συντροφεύει τη ζωή.

Ένας στρατός που δεν μπορεί να υποχωρήσει θα νικηθεί.

Ένα δέντρο που δε μπορεί να λυγίσει

θα σπάσει από τον άνεμο.
.
.
.
Οι σκληροί και άκαμπτοι θα τσακιστούν∙

Οι ήπιοι και ευλύγιστοι θα επικρατήσουν.



Τάο Τε Κινγκ – 76 Στροφή





Μελετώντας προσεκτικά τη φύση, μας λέει το Τάο Τε Κίνγκ, μπορούμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της ζωής. Να αλλάξουμε, μας παροτρύνει στην 76η στροφή, την λανθασμένη μας πεποίθηση για την έννοια της δύναμης, παρατηρώντας πως τα πιο ανθεκτικά πράγματα στον φυσικό κόσμο είναι συνήθως μαλακά, ήπια, ευγενικά και κυρίως εύκαμπτα.




Λυγίστε σαν τις φοινικιές την ώρα ενός τυφώνα διαφορετικά δε θα μπορέσετε να επιβιώσετε από καταστροφικές θύελλες, μας προτρέπει ο Λάο Τσε. Γίνετε δυνατοί λυγίζοντας. Στις πολεμικές τέχνες μαθαίνουμε ότι αν αντισταθούμε την ώρα που ο αντίπαλος μας σπρώχνει με όλη τη δύναμή του απλά θα νικηθούμε. Αν όμως, αντί να αντισταθούμε, υποχωρήσουμε και τοποθετώντας κατάλληλα το σώμα μας, εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της ώθησής του, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του, θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση και είναι εύκολο πλέον χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τεχνική να τον ανατρέψουμε. Να ένα παράδειγμα, πολύ απλό, για το πώς ένας αγωνιζόμενος μπορεί να νικήσει υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του. Σε αυτό έγκειται και η αρχή της ευγένειας.






Επανεξετάστε την άκαμπτη συμπεριφορά σας. Την ίδια αρχή μας ενθαρρύνει ο Λάο Τσε να εφαρμόσουμε στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας. Μας θυμίζει πως η ακαμψία και η σκληρότητα συντροφεύουν τον θάνατο ενώ η ευλυγισία και η έλλειψη αντίστασης συντροφεύουν τη ζωή. Μπορεί να έχουμε διδαχτεί πως η δύναμη μετριέται με το πόσο ανυποχώρητη είναι η σκέψη μας ή με το πόσο άκαμπτες είναι οι πεποιθήσεις μας. Κάθε φορά όμως που αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση ας έχουμε υπόψη μας αυτή τη στροφή του Ταο Τε Κινγκ. “Ένας στρατός που δεν μπορεί να υποχωρήσει θα νικηθεί.”  Ας κατανοήσουμε λοιπόν ότι αν είμαστε ανυποχώρητοι δε θα καταφέρουμε να πάμε πολύ μακριά. Αντίθετα, η ευπροσαρμοστικότητά μας κάθε στιγμή στις νέες συνθήκες μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία.



 

Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ας φροντίσουμε να τους ακούμε περισσότερο λοιπόν, ας τους επιτρέψουμε να αμφισβητήσουν τις απόψεις μας, ας γίνουμε ευέλικτοι και εύκαμπτοι όπως γεννιέται ένας μωρό, γνωρίζοντας έτσι, πως στην πραγματικότητα επιλέγουμε τον δρόμο της δύναμης και όχι της αδυναμίας. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε με άκαμπτο τρόπο και όσο περισσότερο αρνούμαστε να λάβουμε υπόψη μας άλλες γνώμες πέρα από τη δική μας, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να σπάσουμε και να καταστρέψουμε κάθε επικοινωνία και επαφή με τους συνανθρώπους μας.


Καθημερινά, εκτελώντας την ρουτίνα μου στο Τάι Τσι, έχω πάντα στο πίσω μέλος του μυαλού μου τους δύο τελευταίους στίχους από την 76η στροφή του Τάο Τε Κινγκ: 


“Οι σκληροί και άκαμπτοι θα τσακιστούν∙
Οι ήπιοι και ευλύγιστοι θα επικρατήσουν.”




Οι στίχοι αυτοί μπορούν να γίνουν η αφετηρία για μια πιο όμορφη και γαλήνια ζωή για όσους αληθινά αναζητούν την ειρήνη στη ζωή τους.




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...