Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γενέθλια του blog και εκλογές




Ένας από τους δασκάλους μου ήταν πολύ ευφυής άνθρωπος. Μια μέρα έφερε μερικά κομμάτια από χαρτόνι∙ είχε κόψει ολόκληρο τον παγκόσμιο χάρτη σε μικρά κομμάτια, τα είχε βάλει επάνω στην έδρα και είπε:


«Μπορεί κάποιος να έρθει και να τα βάλει στη σωστή θέση ;»


Πολλοί προσπάθησαν και απέτυχαν. Μόνο ένα αγόρι, βλέποντας ότι όλοι αποτυγχάνουν να φτιάξουν τον παγκόσμιο χάρτη βάζοντας τα κομμάτια μαζί, κοίταξε ένα κομμάτι από την ανάποδη πλευρά. Τότε γύρισε ανάποδα όλα τα κομμάτια και ανακάλυψε την εικόνα ενός ανθρώπου. Συναρμολόγησε τα κομμάτια της εικόνας του ανθρώπου που ήταν πολύ ευκολότερο από το να συναρμολογήσει τον χάρτη κι αυτό ήταν το κλειδί. Από τη μια πλευρά ήταν φτιαγμένος ο άνθρωπος κι από την άλλη πλευρά ο παγκόσμιος χάρτης.



Ίσως να ισχύει το ίδιο και για τον πραγματικό κόσμο… αν μπορέσουμε να φτιάξουμε τον άνθρωπο, θα φτιαχτεί και ο κόσμος. Εάν μπορέσουμε να κάνουμε τον άνθρωπο λίγο περισσότερο σιωπηλό, γαλήνιο, φιλικό, εάν μπορέσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια που τον διχάζουν εσωτερικά, τα έθνη δε θα υπάρχουν πια, οι πόλεμοι θα σταματήσουν, όλες οι βρώμικες πολιτικές θα εξαφανιστούν. Ο κόσμος θα γίνει αληθινά ένας παράδεισος. Στην πραγματικότητα, άλλος παράδεισος δεν υπάρχει, εκτός αν δημιουργήσουμε εμείς έναν σ’ αυτόν εδώ τον πλανήτη.




Σήμερα συμπληρώνουμε έξι χρόνια λειτουργίας του Ξάνθη Φιλοσοφείν. Διαφορετικοί άνθρωποι ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2009 κι άλλοι γίναμε στην πορεία. Δεν είχε άδικο τελικά ο Εφέσιος σοφός που είπε πως τα πάντα αλλάζουν. Αλλάξανε οι πεποιθήσεις μας, άλλαξε ο τρόπος που σκεφτόμαστε, άλλαξε ο νους μας. Λέμε να συνεχίσουμε για λίγο ακόμα. Το πόσο θα είναι αυτό το λίγο θα το δείξουν οι καιροί. Ίσως μέχρι να μην υπάρχουν άλλες πεποιθήσεις για να καταθέσουμε εδώ πέρα.

 

Κοίτα σύμπτωση∙ σήμερα είναι επίσης ημέρα εκλογών. Σε μια εποχή που η συναίνεση είναι απαιτούμενη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την δυνατότητα ευημερίας, οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης και πόλωσης που δυστυχώς επικράτησαν στην προεκλογική περίοδο δεν μπορούν να κρύψουν τις ζοφερές προοπτικές που διαγράφονται για το λαό μας και τον τόπο μας, όποια και αν είναι η έκβαση της διαπάλης για την εξουσία μεταξύ των αντιμαχόμενων πόλων. Σε όσους ακόμα ελπίζουν ότι η ανακαίνιση της πολιτικής σκηνής θα σημάνει και το τέλος των δεινών μας, τους ευχόμαστε ολόψυχα: 

 Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό…

1 σχόλιο:

Margo είπε...

Μετά από έξι χρόνια Ξάνθη Φιλοσοφείν πολλά έχουν αλλάξει. Η συμαντικότερη αλλαγή για εμένα ήταν η νέα πεποίθηση πως η αλλαγή θα έρθει όταν αλλάξουμε εμείς και όχι το αντίστροφο. Σε άλλες εποχές θα ήμουν έτοιμη να βρω και να φωνάζω απαιτώντας για αλλαγή... από τους άλλους. Τώρα απαιτώ την αλλαγή εσωτερικά. Και είναι μακρύς ο δρόμος. Το Ξάνθη Φιλοσοφείν ελπίζω και εύχομαι να είναι για πολύ ακόμη εδώ. Για κάθε αναζητητή του αληθινού παραδείσου.
Για όλα αυτά ευχαριστώ!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...