Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Θύτης και Θύμα




Κάθε πράξη, σκέψη ή συναίσθημα που βιώνουμε έχουν και το αντίτιμό τους και εκπέμπουν ισχυρά μηνύματα προς το σύμπαν . Αν επικροτώ τον φασίστα που έδειρε μια γυναίκα, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ένας φασίστας να δείρει την γυναίκα μου ή εμένα τον ίδιο.

Αν έχουμε συνηθίσει το ρόλο του θύματος, αν έχουμε ανάγκη να θρέψουμε το πονόσωμα μας (κατά τον Eckhart Tolle) με μιζέρια, με γκρίνια, με μη αποδοχή της οποιασδήποτε κατάστασης βιώνουμε, αν τελικά έχουμε ανάγκη από ένα θύτη στη ζωή μας, το σύμπαν θα μας κάνει τη χάρη να τον εμφανίσει μπροστά μας. Ο συσσωρευμένος πόνος, η οργή, το μίσος, είναι ακραία αρνητικά συναισθήματα, που όταν καταλαμβάνουν το νου και το σώμα μας, έλκουν αντίστοιχες καταστάσεις στη ζωή μας. Όταν αυτό το αρνητικό ενεργειακό πεδίο καταλάβει το είναι μας νιώθουμε την ανάγκη να βιώσουμε περισσότερο πόνο για να το θρέψουμε. Τότε γινόμαστε θύματα ή θύτες. Θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο ή να δεχτούμε πόνο ή και τα δύο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αν και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει αυτό. Δεν έχουμε επίγνωση της κατάστασής μας. Το θύμα μισεί τον δήμιό του, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν. 

Όταν ο πόνος ξεπεράσει το όριο αντοχής μας αρχίζουμε να αναζητούμε τον υπεύθυνο πάντα έξω από τον εαυτό μας (ενώ θα μπορούσε απλώς να είναι ο αδύναμος σεβασμός που έχουμε για τον εαυτό μας, ο οποίος μας οδηγεί στην ανοχή και στην παντελή αποχή του από πρωτοβουλίες, ανάληψη ευθυνών και αποφάσεων). Πάνω στην κατάλληλη στιγμή και όταν το θύμα έχει αρχίσει να νιώθει δυσανεξία για τον θύτη του, έρχεται ο σωτήρας, ο ήρωας, να τον ελευθερώσει. Αλίμονο σε όσους στη ζωή τους αναζητούν σωτήρες. 

Επαναλαμβάνω με λίγο διαφορετική διατύπωση μια φράση που έγραψα στο προηγούμενο άρθρο. Τα άθλια συναισθήματα που ασυνείδητα επιτρέψαμε να θεριεύουν μέσα μας είναι τελικά ο κύριος υπεύθυνος για όλα τα άσχημα που του συμβαίνουν στη ζωή μας. Αν αποδεχτούμε όλα όσα νιώθουμε και καταλάβουμε ότι η ευθύνη είναι πρώτιστα δική μας θα είναι η αρχή της απελευθέρωσης και της αφύπνισής μας.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...