Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Υπομονή και Θάρρος


Σε μια πόλη της ανατολής κάλεσαν τον μεγάλο δάσκαλο της σουφιστικής παράδοσης, τον Νασρεντίν, για να μιλήσει.


Ο Νασρεντίν κανόνισε τη διάλεξη για τις δύο το μεσημέρι και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη: πουλήθηκαν και οι χίλιες θέσεις και έμειναν απέξω περισσότερα από εξακόσια άτομα, που παρακολουθούσαν την ομιλία μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.


Στις δύο ακριβώς μπήκε ο βοηθός του Νασρεντίν και είπε ότι για λόγους ανωτέρας βίας η διάλεξη θα καθυστερούσε. Μερικοί σηκώθηκαν αγανακτισμένοι, ζήτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα και αποχώρησαν. Όμως παρέμειναν πολλοί ακόμη μέσα κι έξω από την αίθουσα.


Στις τέσσερις το απόγευμα ο σουφιστής δάσκαλος δεν είχε ακόμη κάνει την εμφάνισή του και οι άνθρωποι σιγά σιγά έφευγαν παίρνοντας πίσω τα χρήματά τους· άλλωστε πλησίαζε η προκαθορισμένη ώρα λήξης της διάλεξης και είχε έρθει η στιγμή να γυρίσουν στα σπίτια τους. Όταν χτύπησε έξι, οι χίλιοι εφτακόσιοι αρχικοί ακροατές είχαν μειωθεί σε λιγότερους από εκατό.


Εκείνη τη στιγμή μπήκε ο Νασρεντίν. Φαινόταν τελείως μεθυσμένος και άρχισε να λέει αστειάκια σε μια όμορφη κοπέλα που καθόταν στην πρώτη σειρά.




Αφού πέρασε η πρώτη έκπληξη, οι ακροατές άρχισαν να αγανακτούν. Πως ήταν δυνατόν, αφού περίμεναν τέσσερεις ώρες συνέχεια, να φέρεται έτσι αυτός ο άνθρωπος; Ακούστηκαν ορισμένα μουρμουρητά αποδοκιμασίας, αλλά ο σουφιστής δάσκαλος δεν τους έδωσε καμιά σημασία· συνέχισε να φωνάζει ότι η κοπέλα ήταν σέξι και την κάλεσε να ταξιδέψει μαζί του στη Γαλλία.


Αφού βλαστήμησε όσους διαμαρτύρονταν, ο Νασρεντίν επιχείρησε να σηκωθεί και έπεσε βαρύς στο πάτωμα. Εξοργισμένοι οι ακροατές αποφάσισαν να φύγουν, λέγοντας ότι όλα αυτά ήταν αγυρτίες, ότι θα απευθύνονταν στις εφημερίδες για να καταγγείλουν αυτό το εξευτελιστικό θέαμα.


Εννέα άνθρωποι έμειναν στην αίθουσα. Μόλις οι αγανακτισμένοι εγκατέλειψαν το χώρο, ο Νασρεντίν σηκώθηκε· ήταν νηφάλιος, τα μάτια του έλαμπαν και απέπνεε έναν αέρα αξιοπρέπειας και σοφίας.


“Εσείς που βρίσκεστε εδώ είστε αυτοί που πρέπει να με ακούσουν”, είπε. “Περάσατε τις δυο πιο δύσκολες δοκιμασίες στο δρόμο του πνεύματος: την υπομονή για να περιμένετε τη σωστή στιγμή και το θάρρος να μην απογοητεύεστε από αυτό που βρήκατε. Εσάς θα διδάξω”.


Και ο Νασρεντίν μοιράστηκε μαζί τους μερικές σουφιστικές τεχνικές.



Από το βιβλίο «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» του Paulo Coelho.




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

6 σχόλια:

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Πολυ όμορφη η σουφικη ιστορία Δελτα.
Διαβαζοντάς σε
αυτή η μουσική μου ηρθε στο μυαλό:

http://www.youtube.com/watch?v=J_xFkfK4OEg
μαγική και ταξιδιαρικη κι αυτή οπως και οι σουφικες ιστορίες.
Καλό βράδυ Δελτα

delta είπε...

Καλησπέρα ρομαντική ψυχή !

Πάντα σε συγκινούσαν, ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες, όπως κι εμένα, οι μυστικιστικές ιστορίες των Σούφι. Ίσως γιατί ανήκουμε σε μια άλλη εποχή, πιο παραμυθένια, με ιπτάμενα χαλιά, με περιστρεφόμενους δερβίσηδες, με χίλιες και μια νύχτες… Ίσως γιατί κάπως έτσι θα μοιάζει η συνέχεια του ταξιδιού μας, μετά την σύντομη επίσκεψη μας στον πλανήτη Γή !

Μαγικό το τραγούδι που έστειλες ~

Καλό βράδυ να 'χεις

delta είπε...

Μέσα από το δικό σου βρήκα κι αυτό και μαγεύτηκα :

sufi dance meditation

http://www.youtube.com/watch?v=yEdCXRGJuM8&feature=related

iLiAs είπε...

απο τα αγαπημενα μου βιβλια, αυτο με τη Βερονικα!!

καλημερα :)

delta είπε...

Καλημέρα Ηλία

Τίποτα δεν είναι τυχαίο !

Margo είπε...

Πολύ όμορφη η ιστορία αλλά και τα βίντεο που αναφέρετε. Μου θύμισαν και μία παράσταση που είχα παρακολουθήσει πριν από 25 περίπου χρόνια με μια ομάδα Σούφι μαζί με μικρή ορχήστρα. Μαγεία!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...