Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !


Στον Όμηρο, Αργείοι αποκαλούνταν όλοι γενικά οι Έλληνες και όχι μόνο οι προερχόμενοι από το Άργος. Αυτή τη φράση φώναξε ο Στέντορας στον Τρωικό πόλεμο στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Έλληνες να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη. Αιδώς Αργείοι σημαίνει ντροπή Έλληνες και σήμερα χρησιμοποιούμε τη φράση για να ψέξουμε κάποιον για πράξη ή για συμπεριφορά, για την οποία έπρεπε να νιώθει ντροπή.


Ακολουθεί μετάφραση αποσπάσματος από την Ιλιάδα :


«Αιδώς Αργείοι! Το μόνο βέβαιο που τώρα μας περιμένει είναι να χαθούμε ή να σωθούμε και να διώξουμε τη συμφορά απ’ τα πλοία.

Αλήθεια, ελπίζετε πως, αν κυριεύσει τα πλοία ο Έκτορας με την κυματιστή τη χαίτη στην περικεφαλαία, θα γυρίσετε με τα πόδια στην πατρίδα του ο καθένας;

Αλήθεια δεν τον ακούτε που ξεσηκώνει ολόκληρο το λαό του, και οργισμένος λαχταρά τα πλοία μας να κάψει;

Και, βέβαια, δεν μας προσκαλεί σε χορό, αλλά σε μάχη.

Κι όσο για μας, καμιά σκέψη ή ιδέα δεν είναι καλύτερη από τούτη, από το να ενώσουμε δηλαδή τα χέρια με την ψυχή μας, σε μάχη σώμα με σώμα.

Γιατί είναι προτιμότερο την ίδια χρονική στιγμή να σκοτωθείς ή να σωθείς στην πεισματώδη μάχη, παρά να βασανίζεσαι μια ζωή εδώ κοντά στα πλοία από κατώτερους άντρες.

Έτσι είπε και ξεσήκωσε το πάθος και το θάρρος στον καθένα.»


Αυτή η φράση ήλθε στα χείλη μου ακούγοντας τα χθεσινοβραδινά γεγονότα περί δημοψηφίσματος.


ΝΤΡΟΠΗ στους αδίστακτους προδότες που αφού προηγουμένως διέσυραν την ίδια τους την πατρίδα, αφού διέλυσαν την κοινωνία και την οικονομία και εξαθλίωσαν έναν περήφανο λαό, μπροστά στην πολιτική τους επιβίωση και στο προσωπικό τους συμφέρον, δε διστάζουν σήμερα, μέσα από εκβιαστικά και διχαστικά διλλήματα (να αποφασίσουμε εμείς δηλαδή για την Σκύλλα ή την Χάρυβδη που μας έφεραν στο σπίτι μας), να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την χώρα τους.


ΝΤΡΟΠΗ στο τραγικό τους σινάφι, στους δουλοπρεπείς αυλικούς που από φόβο να μην μείνουν έξω από το φαγοπότι, τους παρακολουθούν αμήχανα, τους υποστηρίζουν σιωπηλά ή τους χειροκροτούν κραυγάζοντας άναρθρα.


ΝΤΡΟΠΗ όμως πέρα και πάνω από όλους, σ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους τρομοκρατημένους Έλληνες, που ακόμη τους ανεχόμαστε και τους αφήνουμε να σκυλεύουν την πατρίδα μας.


ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ


ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

1 σχόλιο:

iLiAs είπε...

φευγουν οι αλητες, ολοταχως προς τις κρεμαλες τους...


καλο μηνα :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...