Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί


Ο φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι κάνει τον εξής συλλογισμό σχετικά με το τι σημαίνει να αγαπάς πέρα από τη συμφεροντολογική ανταλλαγή συναισθημάτων –εγώ σου δίνω αυτό, εσύ μου δίνεις εκείνο- και τον αγώνα για εξουσία :


«Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί. Η αγάπη δεν είναι αντίδραση. Αν σε αγαπώ επειδή με αγαπάς, πρόκειται για καθαρό εμπόριο, για κάτι που μπορεί να το αγοράσει κανείς στην αγορά. “Αγαπώ” δε σημαίνει να ζητώ κάτι ως αντάλλαγμα, ούτε καν να νιώθω πως δίνω κάτι. Μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να γνωρίσει την ελευθερία… Όταν βλέπεις μια πέτρα ακονισμένη σε έναν δρόμο γεμάτο από ξυπόλητους διαβάτες, την απομακρύνεις όχι επειδή σου το ζητούν αλλά επειδή λυπάσαι τον άλλον. Δε σε νοιάζει ποιος είναι και ποτέ δε θα τον γνωρίσεις. Το να φυτέψεις ένα δέντρο και να το φροντίσεις, το να κοιτάζεις το ποτάμι και να χαίρεσαι την πληρότητα της γης… για όλα αυτά απαιτείται ελευθερία και για να είσαι ελεύθερος πρέπει να αγαπάς».


Η ελευθερία αυτή είναι που επιτρέπει σε δύο πρόσωπα να αγαπηθούν χωρίς πειθαναγκασμούς, αλλά κι αυτή επίσης που βρίσκεται πίσω από τη συμπαντική αγάπη: μια γενναιόδωρη στάση του ατόμου προς τον κόσμο. Δίνει μόνο για την ευχαρίστηση να δώσει, χωρίς να περιμένει τίποτα ως αντάλλαγμα, ούτε καν αναγνώριση.




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

2 σχόλια:

Φώτης είπε...

Φίλε, για μια φορά ακόμα αποκαλύπτεται η μεγάλη σχέση και συγγένεια που υπάρχει στο βάθος και τον πυρήνα όλων των μεγάλων θρησκευτικών και φιλοσοφικών παραδόσεων.
Όλοι για την ίδια αγάπη χωρίς όρους και ανταλλάγματα μιλάνε, γιατί αυτή είναι η μόνη αληθινή αγάπη.
Όλα τα άλλα είναι υποκατάστατα, διαστρεβλωμένες έννοιες και συγκαλυμμένες φοβίες, που τις βαφτίζουμε "αγάπη", ενώ δεν είναι παρά εξαρτήσεις και πάθη, που πηγάζουν απ' τον εγωισμό και τη φιλαυτία μας...

(Ο άνθρωπος που αποζητά τις εφήμερες δόξες, τη φήμη και τις κολακείες των πολλών συχνά αποδεικνύεται "ένας δειλός κι αστείος παλιάτσος, ένας συνηθισμένος ανθρωπάκος της σειράς", όπως περιγράφω στην "Ενδοσκόπηση"...)

Καλό Σαββατοκύριακο, αδερφέ!

delta είπε...

Σε πεθύμησα αδελφέ καπετάνιε.

Ενδοσκόπηση, ένα πολύ διδακτικό ποίημα και μακάρι να είχαμε όλοι το βαθμό αυτογνωσίας του παλιάτσου.

Ας αναλογιστούμε : Μπορεί να υπάρξει πραγματική ελευθερία χωρίς αγάπη ή πραγματική αγάπη χωρίς ελευθερία ;

Καλή αντάμωση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...