Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μόνο αυτός που χτίζει το μέλλον έχει δικαίωμα να κρίνει το παρελθόν - Νίτσε


Γενικά, όμως, συμβαίνει αυτός που χτίζει το μέλλον να είναι αρκετά απασχολημένος για να ασχοληθεί με το παρελθόν.

Από μικροί, με το να παίρνουμε στο σχολείο ελέγχους, συνηθίζουμε στο να μας βαθμολογούν και να μας αξιολογούν. Κρίνοντας το παρελθόν –μιας εποχής ή ενός ατόμου- μας μένει ο ψευδής εφησυχασμός ότι κλείσαμε μια πόρτα.

Συγχρόνως, όμως, κάθε κρίση κρύβει την υπεροψία εκείνου που κατέχει την αλήθεια και αποκαλύπτει, επίσης, μια μεγάλη ανασφάλεια, αφού όποιοι κρίνουν δεν είθισται να ενεργούν. Από την ακίνητη θέση τους, εξυψώνονται σε ηγεμονίσκους και αναλυτές των πράξεων των άλλων.

Δεδομένου ότι η ζωή τρέχει μπροστά, είναι πολύ πιο παραγωγικό να χτίζεις αυτό που θα υπάρξει παρά να αναλύεις εκείνο που ήδη υπήρξε. Επιπλέον, τα δραστήρια άτομα γλιτώνουν από τις εμμονές, που έχουν την τάση να φωλιάζουν στα κεφάλια που δεν κινούνται.

Μόνο δύο τρόποι υπάρχουν για να κοιτάζουμε τον κόσμο: Ή γυρνάμε τη ματιά μας προς το παρελθόν ή στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Ποιον λέτε να επιλέξουμε;




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

5 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

χαιρετισμούς από την Άνδρο
σε σένα Δημήτρη και την όμορφη παρέα σας

σας διαβάζω συχνά με ενδιαφέρον

καλή δύναμη στον εξωτερικό και εσωτερικό αγώνα

anidifranco είπε...

Xairomai poy den eimai h monh pou vlepo etsi aytous poy epimenoun na analuoyn to parelthon. Vevaia, to parelthon didaskei, alla to mellon einai ayto poy kanei th diafora. Na sou pw kai thn alhtheia, oti den douleuei sto paron den xreiazetai na koitaksoume sto parelthon gia na to lusoume, prepei apla na drasoume. To parelthon mas vohtha isws sto na dialeksoume draseis pou apetyxan. Kalhspera

delta είπε...

@ ANAZHTHΣH

Καλώς επέστρεψες στην παρέα μας Όλυ μου. Η φωνή σου μας έλειψε. Με χαρά περιμένουμε να μας εμπνεύσεις με τα κείμενά σου.

delta είπε...

@ anidifranco

Δράση και όχι αδράνεια πλέον φίλη μου. Οι καιροί το επιβάλουν. Δράση που να απορρέει από σοφία, δύναμη και ομορφιά όμως. Το παρελθόν μας καθηλώνει στην αδράνεια. Πολύ σοφά όσα λες.

Gianni Kanlis (Author) είπε...

Δεν πολυσυμφωνώ διότι ειμαι της αποψης ότι έχουμε μονο το Τωρα, αυτη τη Στιγμή. Ένας παστορας ειπε καποτε Yesterday is History and Tomorrow is mystery. Αν δινουμε σημασία στο μελλον, ξεχναμε να ζουμε το παρόν. Αλλωστε τι ειναι το μελλον? Ενα μελλοντικο παρόν. Αυτά τα ολιγα :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...