Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Άδειο Καλάμι


Ο Τιλόπα είπε: Ξάπλωσε σαν άδειο καλάμι, νιώθοντας άνετα με το σώμα σου.

Αυτή είναι μια από τις ιδιαίτερες μεθόδου του Τιλόπα. Κάθε δάσκαλός έχει τη δική του ιδιαίτερη μέθοδο, μέσα από την οποία έχει φτάσει και μέσα από την οποία θέλει να βοηθήσει τους άλλους.

Αυτή είναι η ειδικότητα του Τιλόπα: «Ξάπλωσε σαν άδειο καλάμι, νιώθοντας άνετα με το σώμα σου.»

Ένα καλάμι είναι εντελώς κενό μέσα. Όταν ξεκουράζεσαι, νιώσε απλώς πως είσαι σαν καλάμι – εντελώς άδειος και κενός μέσα σου. Το δέρμα σου, τα κόκαλά σου, το αίμα σου, όλα είναι μέρη του καλαμιού και μέσα υπάρχει κενός χώρος.




Όταν κάθεσαι με εντελώς σιωπηλό και αδρανές στόμα, η γλώσσα αγγίζει τον ουρανίσκο και υπάρχει σιωπή. Ούτε τρεμουλιάζεις με σκέψεις – απλώς παρατηρείς παθητικά το νου – ούτε περιμένεις κάτι συγκεκριμένο.

Νιώσε σαν άδειο καλάμι. Και ξαφνικά αρχίζει να χύνεται μέσα σου απέραντη ενέργεια. Γεμίζεις με το άγνωστο, με το μυστηριακό, με το θεϊκό. Ένα άδειο καλάμι γίνεται φλάουτο και το θείο αρχίζει να παίζει μέσα του. Από τη στιγμή που είσαι άδειος, τότε δεν υπάρχει εμπόδιο για να μπει μέσα σου το θείο.

Δοκίμασέ το αυτό. Είναι ένας από τους ωραιότερους διαλογισμούς – ο διαλογισμός του να γίνεις ένα άδειο καλάμι.

Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο. Απλώς γίνε αυτό και όλα τα άλλα θα συμβούν. Ξαφνικά, αισθάνεσαι πως κάτι κατεβαίνει μέσα στην κενότητά σου.

Είσαι σαν μήτρα και μια καινούργια ζωή μπαίνει μέσα σου, ο σπόρος πέφτει μέσα σου. Κι έρχεται μια στιγμή που το καλάμι εξαφανίζεται εντελώς.





Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...