Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Imagine


Imagine there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
living for today...

Imagine there's no countries,
It isnt hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,
Imagine all the people
living life in peace...

Imagine no possesions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say Im a dreamer,
but Im not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will live as one
Ανοίξτε το μυαλό σας ! Διευρύνετε τους ορίζοντες σας.
Αυτό μας προσκαλεί να κάνουμε ο Τζων Λένον, με ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, το Imagine.

Απλώς σκεφτείτε την λέξη «φαντασία». Σκεφτείτε όλα τα πλαίσια μέσα στα οποία εμφανίζεται αυτή η λέξη. Η ανθρώπινη φαντασία έχει δημιουργήσει μερικές από τις μεγαλύτερες θηριωδίες, αλλά επίσης και μερικά από τα πιο όμορφα όνειρα και ελπίδες. Ο Λένον μας ζητά καταρχήν να φανταστούμε τον κόσμο σαν ένα καλύτερο μέρος και τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε την φαντασία μας πραγματικότητα. Είναι γνωστή η δύναμη που έχει η φαντασία και ο οραματισμός.

Αυτό το γεμάτο νοήματα τραγούδι επέδρασε κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυτάραχες στιγμές στην ιστορία του πλανήτη, στη μάχη του Βιετνάμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλέχτηκαν σε ένα πόλεμο, που δεν ήταν δικός τους, με χιλιάδες νεκρούς,. Ο Τζων Λένον ποθώντας διακαώς την Ειρήνη μας πρόσφερε μια σειρά από λογικά βήματα για να φτιάξουμε έναν καινούργιο κόσμο. Κάθε στίχος από αυτό το τραγούδι είναι και ένα τέτοιο βήμα.

Imagine there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
living for today...

Το πρώτο βήμα το θεωρεί εύκολο ο Τζων. (It's easy if you try). Το 87 % του πληθυσμού του πλανήτη πιστεύει σε μια μορφή ανώτερης δύναμης και εν κατακλείδι σε κάποια μορφή ζωής μετά τον θάνατο. Και περιμένοντας το αύριο χάνουμε το τώρα. Δεν πειράζει να υποφέρεις σήμερα, αρκεί να γλιτώσεις την κόλαση, αρκεί να κερδίσεις την αιώνια ζωή, μας λένε από μικρούς.

Εδώ ο Λένον μας ζητά να απορρίψουμε αυτές τις πεποιθήσεις μας και να ζούμε μόνο για τη στιγμή. Δεν υπάρχει παράδεισος και κόλαση. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τις στενοχώριες μας, από το να ζούμε στο σήμερα. Γιατί αιχμαλωτίζουμε τους εαυτούς μας με αυριανές απίθανες έννοιες όταν αυτές δεν είναι καν εδώ ;

Imagine there's no countries,
It isn’t hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,
Imagine all the people
living life in peace...

Το δεύτερο βήμα δεν είναι τόσο δύσκολο να το φανταστούμε σύμφωνα με τον Λένον (It isn’t hard to do). Μια ανθρωπότητα χωρίς σύνορα, χωρίς χρώματα, χωρίς φυλές, χωρίς θρησκείες.

Ποιο είδος έχει προκαλέσει περισσότερες αιματοχυσίες στον πλανήτη μας από τον άνθρωπο ; Ο ένοχος εδώ, αναμφίβολα είναι ένας συνδυασμός πατριωτισμού και θρησκείας. Οι σταυροφορίες, το ολοκαύτωμα των εβραίων, η 11 Σεπτέμβρη, τόσοι πολιτικοί και θρησκευτικοί πόλεμοι δίχως τέλος. Αν μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε πατρίδες και θρησκείες, δε θα υπήρχε ανάγκη να γίνονται τόσες προσπάθειες ώστε να συμβιώσουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Δε θα υπήρχαν ομάδες. Μόνον άνθρωποι !

Imagine no possessions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
Imagine all the people
Sharing all the world...

Αυτό είναι το δυσκολότερο βήμα για τον Τζων. Αναρωτιέται αν μπορούμε ακόμη και να το φανταστούμε (I wonder if you can). Να μην υπάρχει δικό μου και δικό σου. Να μην υπάρχει κατοχή. Οι μεγάλοι μύστες πάντα φώναζαν ότι τα υλικά αποκτήματα είναι εφήμερα και δεν οδηγούν στην ευτυχία.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που χωρίζει τους ανθρώπους, είναι η ανικανότητά μας να θεωρήσουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι. Εξαιτίας αυτής την ανικανότητας προέρχονται τα μακροχρόνια και άλυτα προβλήματα της κατοχής και της απόκτησης αγαθών. Παρόλα αυτά, αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτή την απληστία μας για κατοχή αγαθών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια αίσθηση αδελφότητας για το ανθρώπινο είδος. Περιορίζοντας την λαιμαργία μας θα μπορούσαμε να θρέψουμε τους πεινασμένους και να μοιραστούμε τον κόσμο, σαν ίσοι μεταξύ μας, σαν αδέλφια.

You may say I’m a dreamer,
but I’m not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will live as one.

Το πιο σημαντικό και δυνατότερο σημείο του τραγουδιού. Το ρεφραίν είναι ένα μήνυμα σε όλους τους στενόμυαλους ανθρώπους που δε πιστεύουν ότι ό στόχος του Λένον είναι εφικτός. Μπορεί να είναι ονειροπόλος αλλά δεν είναι το μοναδικό άτομο που ένιωσε το μήνυμα αυτό στην καρδιά του κι ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε μαζί του, δεν πρόκειται να μας αποκλείσει από την προσπάθεια του. Θα συνεχίσει να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούμε το μήνυμα του και τότε όλοι μαζί θα συνδημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ισχυρή γιατί εφαρμόζει αυτό που ολόκληρο το υπόλοιπο τραγούδι κηρύττει : Ειρήνη και κατανόηση.

Αυτό το τραγούδι πάντα θα μας πλημμυρίζει με συναισθήματα.
Αυτό το τραγούδι ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελπιδοφόρο και αναζωογονητικό για τουλάχιστον ένα λόγο : Την φωνή της αισιοδοξίας και την ελπίδα για το ανθρώπινο είδος. Ο κόσμος μας θα γεμίσει από «ανθρώπους», όχι πλούσιους και φτωχούς, όχι μαύρους και άσπρους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, Έλληνες και Τούρκους, εβραίους, κίτρινους, ομοφυλόφιλους, βουδιστές … απλώς ανθρώπους. Το τραγούδι είναι ένα όραμα, του τι μπορούμε να πετύχουμε, αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί …

Αλλά και πάλι, οι περισσότεροι θα πείτε πως είμαι ονειροπόλος …

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Δημήτρη για άλλη μια φορά εξαιρετικό το άρθρο σου!
Δεν ξέρω αν έμεις οι άνθρωποι μπορέσουμε να τα καταφέρουμε όλο αυτό αλλά έχουμε δικαίωμα στο όνειρο.Θέλω να πιστεύω σε ένα καλύτερο κόσμο.Και ο κάθε ανθρωπος μπορεί να βάλει το λιθαράκι του σε αυτό αν φυσικά γκρεμίσει τον εγωισμό του δύσκολο βέβαια, αν και πολλοί άνθρωποι σιγά-σιγά αλλάζουν και ανεβαίνουν σε επίπεδα συνειδητότητας.Ας ελπίζουμε λοιπόν..

Margo είπε...

Είναι μια ουτοπία, όμως ποιος μας εμποδίζει να τη πιστεύουμε, να ονειροπολούμε και να την κάνουμε πράξη ή έστω να προσπαθούμε..
Πάντα επίκαιρο το τραγούδι, στην πραγματικότητα ο πόλεμος από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν σταμάτησε ποτέ..

delta είπε...

@ Με τα φτερά της ψυχής

Φίλη Ειρήνη
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βάλει τον προσωπικό του λίθο στην ανέγερση ενός ανώτερου πολιτισμού, αρκεί ο λίθος αυτός να είναι σωστά κατεργασμένος. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν άλλο παρά τον εαυτό μας. Από εκεί ας αρχίσουμε λοιπόν. Να προσπαθήσουμε να ανέβουμε σε επίπεδα συνειδητότητας όπως λες. Και που ξέρεις τελικά, με το παράδειγμα μας μπορεί να συμπαρασύρουμε και κάποιους μαζί μας.

"I hope some day you'll join us,
And the world will live as one"

… μας προτρέπει ο Λένον

delta είπε...

@ Margo

… ποιος μας εμποδίζει να τη πιστεύουμε, να ονειροπολούμε και να την κάνουμε πράξη ή έστω να προσπαθούμε..

Ποιος μας εμποδίζει να αρχίσουμε τουλάχιστον να την τραγουδούμε

Imagine all the people
Sharing all the world...
You may say Im a dreamer,
but Im not the only one

σ’ ευχαριστώ που πέρασες

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...