Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Μέρες Προσευχής

Η προσευχή είναι το στοιχείο εκείνο που ανοίγει την πόρτα της ψυχής, έτσι ώστε να μπορεί η θεϊκή δύναμη να εκδηλώνεται προς την αρμονία και την ειρήνη.

Καθώς λοιπόν διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και η πνευματική φόρτιση κορυφώνεται ας δούμε τι πραγματικά είναι η προσευχή μέσα από την σκέψη ενός σύγχρονου μύστη και συγγραφέα, του Έμμετ Φοξ.

"Η προσευχή ή πνευματική θεραπεία, είναι στην ουσία η ανύψωση της συνειδητότητας πάνω από το επίπεδο στο οποίο συναντήσαμε το πρόβλημα μας. Μόνο αν μπορέσουμε να ανυψωθούμε αρκετά ψηλά στη σκέψη, θα λυθεί από μόνο του το πρόβλημα αυτό. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μόνο πρόβλημα που έχουμε : να ανυψώσουμε τη συνειδητότητα μας. Όσο πιο δύσκολο – όσο δηλαδή βαθύτερα ριζωμένο είναι στη σκέψη μας – το πρόβλημα, τόσο πιο ψηλά πρέπει να υψωθούμε. Αυτό που χαρακτηρίζεται σαν μικρό πρόβλημα, θα υποχωρήσει μπροστά σε μια ελαφρά ανύψωση συνειδητότητας, ενώ το σοβαρό πρόβλημα θα υποχωρήσει σε μια μεγαλύτερη. Αυτό που χαρακτηρίζεται σαν φοβερός κίνδυνος ή απελπιστικό πρόβλημα, θα απαιτήσει μια σημαντική ανύψωση συνειδητότητας για να ξεπεραστεί – αυτή όμως είναι η μόνη διαφορά.

Δεν ωφελεί να χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να εξομαλύνουμε τα δικά μας προβλήματα ή των άλλων με νοητικές προσπάθειες – αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Αρκεί να καταφέρουμε να υψώσουμε τη συνειδητότητα μας και η επενέργεια του Θεού θα φροντίσει για όλα τα άλλα.

Ο Ιησούς θεράπευε αρρώστους και αναμόρφωνε πολλούς αμαρτωλούς ανυψώνοντας τη συνειδητότητα του πάνω από την εικόνα που εμφάνιζαν. Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να ελέγχει τους ανέμους και τα κύματα. Ανάσταινε νεκρούς γιατί μπορούσε να ανυψώσει τη συνειδητότητα του όσο ψηλά χρειαζόταν γι’ αυτό το σκοπό.

Για να ανυψώσεις τη συνειδητότητα σου, πρέπει να αποσύρεις με θετικό τρόπο την προσοχή σου από την εικόνα εκείνης της στιγμής κι ύστερα να συγκεντρωθείς γαλήνια πάνω στην πνευματική Αλήθεια. Μπορείς να το κάνεις αυτό διαβάζοντας την Βίβλο ή κάποιο άλλο πνευματικό βιβλίο που έχει ανταπόκριση σε σένα, λέγοντας έναν ύμνο ή ένα ποίημα που σε βοηθά ή χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα πνευματικά αξιώματα που σου αρέσουν.

Γνωρίζω πολλούς που πέτυχαν την αναγκαία ανύψωση συνειδητότητας σταχυολογώντας αποσπάσματα από τη Βίβλο. Γνωρίζω κάποιον που σώθηκε σ’ ένα τρομερό ναυάγιο, διαβάζοντας ήρεμα τον εννενηκοστό πρώτο ψαλμό. Ένας άλλος πάλι θεράπευσε τον εαυτό του από μια υποτιθέμενη ανίατη ασθένεια επεξεργαζόμενος το πνευματικό αξίωμα «Ο Θεός είναι Αγάπη», μέχρι που μπόρεσε να κατανοήσει κάτι απ’ αυτή τη σπουδαιότερη από όλες τις ρήσεις.

Αν επεξεργάζεσαι τέτοια πνευματικά αξιώματα, πρόσεχε να μην έχεις ένταση ούτε και υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιήσεις όλες αυτές τις μεθόδους με τη σειρά κι άλλες επίσης που μπορείς να σκεφτείς. Μερικές φορές, μια συζήτηση με ένα πνευματικό άτομο σου προσφέρει την ώθηση ακριβώς που χρειάζεσαι. Δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο ανυψώνεσαι, αρκεί να ανυψώνεσαι."

Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι η ψυχή ξαναζωντανεύει όταν έρχεται κοντύτερα στο Θεό μέσα από την προσευχή ή τον διαλογισμό και όταν κανείς αλλάζει την εξωτερική του συμπεριφορά έτσι ώστε να έρθει σε μια πιο ολοκληρωμένη αρμονία με το νόμο του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...